LTE en DVB-T
DVB-T-apparaten en de bijbehorende antenne zijn ontworpen voor de ontvangst van radiosignalen op de 800 MHz-band. Een te sterk LTE-800-signaal kan het DVB-T-signaal verstoren en beïnvloeden of zelfs eroverheen worden gelegd. Mogelijke effecten zijn storing van beeld en geluid (pixelfouten of onderbrekingen in het geluid), een vastgelopen beeld en in het ergste geval volledig verlies van het signaal. Vergeleken met analoge uitzendingen treden storingen bij digitale uitzendingen plotseling op en kunnen ze een aanzienlijke verslechtering van de ontvangst veroorzaken.
Storing kan worden veroorzaakt door straling van LTE-basisstations en LTE-eindapparaten (zoals een USB-internetstick, modem of mobiele telefoon). De storing door eindapparaten is gewoonlijk problematischer aangezien deze zich dichter bij de DVB-T-ontvanger bevinden. Daarnaast zendt een LTE-eindapparaat niet voortdurend gegevens uit.
LTE en DVB-C
LTE-800 kan ook uitzendingen via het kabelnetwerk (analoge en digitale (DVB-C) kabel-tv) verstoren, bijvoorbeeld als het mobiele radiosignaal uitstraalt naar kabels of ontvangers met onvoldoende afscherming en over het tv-signaal op dezelfde frequentie heen wordt gelegd (= gangbare zenderstoring).
Daarnaast kunnen gebruikers die een telefoon- of internetverbinding via het kabelnetwerk gebruiken ook storing ondervinden.
Voorbeeld van DVB-T-storing:

Hulp in geval van storing
Of storing optreedt, hangt af van een groot aantal factoren. Niet alleen de signaalsterkte van DVB-C of DVB-T speelt een rol, maar ook de uitzend- en ontvangstsituatie van LTE. Naast de gebruikte apparaten zijn ook kabels en antennes zeer belangrijk. Ook kan het zeer moeilijk zijn te bepalen waardoor de storing precies wordt veroorzaakt. Theoretisch is het mogelijk dat in een appartementencomplex sommige appartementen storing ondervinden en andere niet.
Als er storing optreedt, kan deze echter worden verholpen met adequate tegenmaatregelen. Hiervoor moet wel de exacte bron van de storing worden opgespoord. Afhankelijk van de omgeving moeten verschillende stappen worden genomen.
Storing in een woning
Als de storing optreedt in een woning waar een LTE-eindapparaat wordt gebruikt, zou de oplossing vrij eenvoudig moeten zijn: ten eerste plaatst u het eindapparaat zo ver mogelijk van de tv-ontvanger of verplaatst u de antenne, idealiter in een andere kamer. Voor een goede ontvangstkwaliteit van het eindapparaat kunt u dit het beste in de buurt van een raam plaatsen. Bij een betere verbindingskwaliteit tussen het basisstation en het eindapparaat neemt de kracht van de transmissie af.
Storing van buiten
Als de storing plotseling optreedt zonder dat een nieuw LTE-apparaat in de woning is geplaatst en niets is gewijzigd met betrekking tot het ontvangstsysteem, raadpleegt u allereerst de website van de provider van het mobiele netwerk. Vaak biedt de netwerkprovider regelmatig updates over de uitbreiding van het netwerk. Het is mogelijk dat er in de buurt een nieuw LTE-radiostation is gebouwd. Als LTE-800 beschikbaar is, kan de storing worden veroorzaakt door een basisstation of LTE-eindapparaat van de buren. Neem in dat geval eerst contact op met de gemeente.
Als het DVB-T-signaal wordt ontvangen via een buitenantenne, kan een ander type antenne storingen door LTE-800 verhelpen (vervang een omnidirectionele antenne door een richtantenne). Vergeleken met een omnidirectionele antenne kan een richtantenne rechtstreeks worden uitgelijnd met de DVB-T-zendmast. (Dit helpt echter niet als de LTE-800-zender dezelfde kant op is gericht.) Als het DVB-T-signaal wordt ontvangen via een binnenantenne, kunt u de positie van de antenne aanpassen. Als de situatie hiermee niet verbetert, kunt u dit mogelijk verhelpen met een richtantenne.
Een relatief eenvoudige en effectieve oplossing is een LTE-filter tussen de DVB-T-antenne en de tv te plaatsen. Een dergelijk filter laat het tv-signaal door, maar blokkeert het LTE-signaal volledig. Aangezien er maar weinig ruimte zit tussen de frequenties van LTE-800 en DVB-T, werkt deze oplossing alleen met enkele beperkingen. Tot op heden bufferen alle beschikbare filters ook min of meer het signaal in de bovenste DVB-T-zenders. In sommige gevallen kunnen deze zenders na installatie van een filter niet worden ontvangen. De effectiviteit van zo'n filter hangt grotendeels af van de specifieke situatie. Zogeheten actieve antennes (met versterker) zijn met name gevoelig voor LTE-800-storing. Aangezien het bij gebruik van een actieve antenna niet mogelijk is een LTE-filter te gebruiken, vormt in dat geval vervanging van de antenne de enige oplossing.
Het gebruik van zo'n filter is ook niet mogelijk voor DVB-C, aangezien digitale kabeltelevisie deels dezelfde frequenties gebruikt als LTE-800 en met name deze frequenties worden verstoord. Een veelbelovende maar dure oplossing is het stapsgewijs vervangen van alle gebruikte onderdelen die storing door het LTE-signaal ondervinden. Deze onderdelen zijn kabelaansluitingen, tv-ontvangers of het modem.