Ağ (LAN):
- LAN (Yerel Alan Ağı)çalışmıyor
- Önce bağlanılan ağ için uygun kablonuzun olmasına dikkat edin ve kablonun "her iki ucunun" her aygıta düzgün şekilde bağlanmasını sağlayın.
- Bios ayarlarında "Ağ Arabirim Kartı" (NIC) etkinleştirilmiş olmalı ve ağ bağlantı noktası aktivitesi LED ışıkları yanmalıdır. Bios yerleşik yazılımınızı en son sürüme güncelleştirin.
- Konektör kablosunun sağlam olup olmadığını kontrol edin, kablo bozuk olabilir. Başka bir kabloyu veya başka bir anahtarı/dağıtım soketini/yönlendiriciyi deneyin.
- Ağ Arabirim Kartının "Sistem Özelliklerinizdeki" "Aygıt Yöneticisinde" listelenip listelenmediğine bakın. Listelenmiyorsa, yeni donanım taraması yapın. Uygun sürücünün kurulu olmasına dikkat edin. Hata durumunda sürücüyü tekrar kurun.
- Kötü Bağlantı
- Kablonun her ağ aygıtına düzgün şekilde bağlanmasını, konektörlerin iyi durumda olmasını ve ağ kablosunda kopma olmamasını sağlamak için gerekli kontrolleri yapın. Bağlı olsanız bile kopuk bir kablo en sık görülen kötü bağlantı nedenidir. Başka bir anahtarı/dağıtım soketini/yönlendiriciyi deneyin ve bağlantının iyileşip iyileşmediğine bakın.
- En yeni BIOS'un ve sürücülerin kurulu olmasına dikkat edin. "Ağ Bağlantıları" seçeneğinde LAN bağlantısını "Aygıt Yöneticinizde" NIC ayarını silmeyi deneyin. Her şeyi tekrar kurun ve bağlantı başarısız olursa tekrar deneyin.
- Sisteminizde hangi programların çalıştığına bakın. Bazı programlar (kişisel yangın duvarı, dosya paylaşımı, truva atı programı, virüs) interneti yoğun şekilde kullanarak bağlantı kesintisine veya yavaşlamasına neden olabilir.
- İşletim sisteminizi tekrar kurun ve ek programlar kurulu olmadan temel sistem ayarlarıyla LAN bağlantınızı kontrol edin. İşletim sistemindeki hatalar veya yanlış yapılandırılmış sürücüler kesintiye neden olabilir.
- DHCP kullanıyorsanız, sisteminizin DHCP sözleşmesini yenileme sorunu olup olmadığına bakın. Bir DHCP sözleşmesi sona erdiğinde ve yenilenemediğinde kötü bağlantı sorunu oluşabilir.
- Sistemin enerji tasarrufu sağlamak amacıyla ağ kartını kapatıp kapatmadığını görmek için güç yönetimine bakın. LAN kartı güç tasarrufunu devreden çıkartın.
- Temel TCP/IP bağlantısını test etmek için ağınızdaki diğer bilgisayar(lar)a IP adresi ve Nameserver ile PING yapmayı deneyin; Önce ağınızda mevcut olan bir aygıtın IP adresini kullanın (örneğin 192.168.1.0).
İnternet'e bağlanıyorsanız (örneğin http://www.onecomputerguy.com/networking/trouble.htm), harici DNS sunucunuzun IP adresine ping yapmayı deneyin. Sözdizimi şöyledir: PING IP_Address. (örneğin PING 192.168.0.1)
- Yanıt almıyorsanız, ağ yapılandırmanız, modeminiz, Ethernet kartınız veya kablolar muhtemelen arızalı olabilir. Tüm ağ ayarlarınızı tekrar tekrar kontrol edin. Windows 2000 veya Windows XP kullanıyorsanız, bir komut penceresini açın (Başlat -> Çalıştır -> CMD), sonra IPCONFIG /ALL komutunu çalıştırın. Bu işlem her ağ bağdaştırıcısı için tüm IP bilgilerini metin halinde görmenizi sağlar.
- Zaman Aşımı Sorunları
- Lütfen "Kötü Bağlantı" kısmında anlatılan tüm adımları izleyin ve ağ bileşenlerinizin (yönlendirici/dağıtım soketi/anahtar/ağ kablosu) düzgün çalışmasına dikkat edin.
- Bilgisayarınızı ağa bağlamak için kullandığınızı ağ kablosuyla başka bir bilgisayara bağlantı yapmayı deneyin ve aynı hatanın bu diğer bilgisayarda da oluşup oluşmadığına bakın.
- Windows'ta zaman aşımından sonra LAN Otomatik bağlantı kesme ayarına bakın. Windows önceden tanımlanan dakika sayısı sonra atıl LAN oturumlarının bağlantısını otomatik olarak kesecek şekilde yapılandırılabilir.
- Bilgisayarınızdaki DNS ayarlarının nasıl ayarlandığına bakın. DHCP ile veya sabit bir değere ayarlı. DNS sunucusunun mevcut olup olmadığına bakın ve başka bir sunucu deneyin. DHCP bağlantısı varsa, sözleşme sürenizi kontrol edin.
- Bilgisayarınız bir yönlendiriciye bağlıysa, "canlı tut" veya "istendiğinde bağlan" ayarlarından hangisinin geçerli olduğuna bakın.
- Ne kadar bant genişliği olduğuna ve kaç kullanıcının ağa eriştiğine bakın. Bir ağa ne kadar çok sayıda kullanıcı erişirse, bant genişliğiniz o kadar azalır.
Kablosuz Ağ (WLAN):
- Kablosuz ağ çalışmıyor
- Bir kablosuz kartın mevcut ve bilgisayarınıza (mekanik olarak) düzgün şekilde takılmış olmasına dikkat edin.
- Kablosuz anahtarınızın "AÇIK" olmasını ve kablosuz LED ışığının yanmasını sağlayın. "FN-F8" tuş birleşimiyle kablosuz kartı Windows altında etkinleştirmeye çalışın.
- Kablosuz kartınızın ve tüm ilgili sürücülerin ve yazılımın düzgün şekilde kurulmuş olmasını sağlamak için "sistem özellikleri" içinde "aygıt yöneticisi" seçeneğini kontrol edin.
- Bilgisayarınızda en son bios sürümünün kurulu olmasına dikkat edin.
- Kablosuz ağa erişim yok
- Kablosuz ağ için doğru ağ ayarlarına sahip olup olmadığınıza bakın. Hâlâ erişim sağlayamıyorsanız, yönlendiricinizi/erişim noktanızı gücünü keserek sıfırlayın ve bilgisayarınızdaki işletim sisteminin kablosuz ayarlarını varsayılan değere geri getirin.
- Yönlendiricinizin/erişim noktanızın yerleşik yazılımını güncelleştirin ve fabrika ayarlarıyla bağlanmaya çalışın. Donanımı sıfırlama ve yerleşik yazılımı güncelleştirme prosedürleri için kullanıcı kılavuzuna bakın veya yönlendiricinin üreticisine başvurun.
- Kablosuz yapılandırmanızda SSID ve güvenlik anahtarı denetimi yapın ve bunların doğru olup olmadığına bakın. Bunlar doğruysa, önceki adımda açıklanan prosedürü izleyin.
- Kablosuz kartınızın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için başka bir yönlendiriciye/erişim noktasına bağlanmayı deneyin. Çalışmıyorsa, "Kablosuz işlevi çalışmıyor" kısmına bakın.
- Başka bir yönlendiriciye değil kendi yönlendiricinize erişim sağladığınızdan emin olun ve bağlanmaya çalışırken yönlendiriciye yakın olmaya dikkat edin.
- Sorun giderme hakkında daha fazla bilgi için bu Toshiba sitesine bakın: http://eu.computers.toshiba-europe.com/cgibin/ToshibaCSG/generic_content.jsp?z=26&ID=01_connect_tab_01_EN
- Yavaş veya kararsız bağlantı
- Yönlendirici uzaklığına bakın, zayıf sinyal hızda azalmaya ve sinyal kaybına neden olabilir. Düşün kablosuz sinyali olduğunu görürseniz lütfen taşınabilir bilgisayarınızı yönlendiriciye yakınlaştırın.
Elinizdeki diğer seçenekler yönlendirici için daha güçlü bir anten satın almak veya başka bir erişim noktası eklemektir.
- Eğer mümkünse, "B" ve "G" kablosuz kartı sinyallerini karıştırmayın. Aksi takdirde "G" sinyalini kullanan üniteler daha yavaş olan "B" sinyaline geriletilir.
- Farklı bir kanalı deneyin, kablosuz telefonların, mikrodalga fırınların, telefonların, diğer erişim noktalarının, elektronik aygıtların vb yol açtığı kanal karışması kararsız bir bağlantıya neden olabilir.
- Varsa, Toshiba'nın "Configfree" aracını kullanarak çakışmayan bir kanal bulun ve bu kanalı kullanın.
- Şu eylemleri gerçekleştirin:
- kablosuz sürücülerinizi, istemcilerinizi ve araçlarınızı güncelleştirin
- casus yazılım/reklam yazılımı, solucan veya virüs taraması yapın
- farklı bir tarayıcı deneyin veya mevcut tarayıcınızı mümkün olan en yeni sürüme güncelleştirin
Kablosuz Güvenliği
- Daha fazla güvenlik sağlamak için Windows Yangın Duvarını etkinleştirin veya en azından kişisel bir yangın duvarı kurun!
- Varsayılan adı (SSID) yönlendiriciden değiştirin ve temel yönlendirici güvenliği sağlamak için yayını devreden çıkartın.
- Dinamik bir IP adresi yerine statik bir IP adresi ayarlayın.
- Bilgisayar adı veya "MAC adresi" filtrelemesi sayesinde kullanıcı bilgisayar adresi (MAC adresi) bazında hangi ünitelerin yönlendiriciye ve ağa/internete bağlandığını belirleyebilir.
- Sık kullanılan ağ anahtarı ve kimlik denetimi türleri arasında şunlar bulunur: OPEN, WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2, EAP, LEAP ve PEAP Bu ağ anahtarlarının ve kimlik denetimi türlerinin çalışması için yönlendirici ve kablosuz kart aynı özellikleri desteklemelidir.
- Bu detaylar hakkında daha fazla bilgi için yönlendiricinizin kullanıcı elkitabına bakın veya internet servis sağlayıcınızla irtibat kurun.
|
|